Concept Design in Conservation Area

We’re working on concept designs for an extension to a house in a Cotswold Conservation Area. The site is in a village characterised by high stone walls and buildings on the street line. We responded with a proposal showing a glazed slot over an adjusted street wall, replacing an old outbuilding with a Cotswold slate roof ‘floating’ over, but allowing the street wall to be read in keeping with others in the village.

050_IMG_Elevation2.jpg

Office Refurbishment

We have undertaken a feasibility study to examine ways to refurbish and extend office space for The Ernest Cook Trust in Fairford. 

065_3d_Aerial.jpg

The existing buildings are sited in a fantastic walled garden in Victorian estate buildings. The scheme proposes to remove all twentieth century alterations and additions to the original buildings to rediscover their spacious grandeur and insert a new cloister and wing to provide simple circulation and extra office accommodation. The new wing creates two external courtyard gardens.

065_3d_axo.jpg

065_3d_e04_4.jpg

Side Return Completes

A side return extension to a terraced townhouse has recently been completed. This provides an open kitchen and dining space flooded with natural light and opening onto a garden and will become the centre piece to family life. There is a simple palette of  materials, with an internal side wall of reclaimed stock bricks lit by flush glazing above giving a robust and textured backdrop to daily life.

 

043_IMG04_Pub.jpg
 Existing (top) and Proposed (bottom) Plans

Existing (top) and Proposed (bottom) Plans

043_IMG_01.jpg

Extension and Refurbishment of Listed Building

We are designing a ground floor extension to a Grade II Listed building in the Cotswolds which also proposes a loft conversion and general improvements to energy performance. The extension will demolish earlier additions and provide a consolidated, simple space that will integrate the garden into family life.

060_H_e02.jpg
060_PUB_01.jpg

Permission for 1960's Estate Extension

We have received planning permission for the total refurbishment and extension to a house on a 1960's estate. It will provide a large open plan kitchen and dining space opening onto a garden with a timber gabled volume above. The building will be punctured with roof lights to bring light into the rooms. The internal layout will be adjusted to provide a generous sequence of entry spaces. The dark center of the house will be used to provide utility, storage and WC space giving living spaces access to daylight and views. The whole existing building will be wrapped in insulation and rendered and all existing windows will be upgraded to provide significant energy use reductions. These moves are the result of a holistic analysis of the building following a broad options study.

042_PR.jpg
042_Model_1.jpg
042_Model_2.jpg
 Existing and Proposed Ground Floor Plans

Existing and Proposed Ground Floor Plans

 Detail section

Detail section

Side Extension

Work has started on site for a 65sqm side extension that will feature white painted brick and overhanging timber eaves, topped off with a wildflower roof. It will create a sheltered rear courtyard space, new garden/family room, shower room and garage and enlarge the existing kitchen. The building will employ a prefabricated timber frame to speed construction and use a low carbon building material. It will use brick seconds to make use of an otherwise wasted resource, which, once painted will have a new lease of life.

060_PUB_02.jpg
044_171025
060_PUB_01.jpg
044_axo.jpg

Wrap Around Gets Planning Consent

An extension designed by Rural Workshop has been granted planning permission. The scheme adds a wrap around to a typical terraced house, providing a large family kitchen/dining space and reconfiguring the internal spaces to provide a new utility room.

The scheme uses an asymmetrically pitched roof to create the generously day-lit internal space while carefully navigating requirements to maximise daylight to neighbouring properties.

043_axo_exploded.jpg

The side alley is filled in with a further rear extension giving extended space. A glazed lantern allows access into the original dining space whilst the remainder of the eaves stay low to allow maximum light to the neighbouring house. 

043_axo_ExistingProposed.jpg

Urban Conservation Area Planning Permission

Planning permission has been granted for our 2 storey rear extension scheme. A narrow terraced house has been redesigned and a rear extension demolished to create a dining space opening onto the garden and a first floor bathroom. The building will reference the historical arrangement of rear extensions in the neighbourhood but be articulated in narrow timber slats

axo_1-200_A.jpg

Refurbishment Study

A recent project explored a range of moves to reconfigure a detached house with wonderful views across a Cotswold valley. The study looked at a range of options from minimal to more radical interventions

5FC_01.jpg